Belgische Unie - Union Belge
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Belgische Unie - Union Belge

Centrumpartij voor nationale eenheid - parti centriste pour l'union nationale.
 
HomeHome  Latest imagesLatest images  SearchSearch  RegisterRegister  Log in  

 

 referendum Catalonië - Référendum en Catalogne

Go down 
AuthorMessage
Belgica
Admin
Belgica


Number of posts : 5604
Location : BELGIE - BELGIQUE - BELGIEN - BELGIUM
Registration date : 2008-11-19

referendum Catalonië - Référendum en Catalogne Empty
PostSubject: referendum Catalonië - Référendum en Catalogne   referendum Catalonië - Référendum en Catalogne EmptyThu Dec 12, 2013 5:02 pm

Plus risqué que l'Ecosse parce que c'est une région riche - riskanter dan Schotland aangezien het een rijke regio is.

DE TIJD

14:46 - 12 december 2013 door Lieve Dierckx
Catalonië stemt in 2014 over onafhankelijkheid

De Catalanen kunnen zich op 9 november volgend jaar uitspreken over de onafhankelijkheid van hun regio. Dat maakte de Catalaanse premier, Artur Mas, donderdag bekend.

referendum Catalonië - Référendum en Catalogne 65.250
De Catalaanse premier, Artur Mas (Foto: Reuters).

De Catalaanse premier, Artur Mas, droomt al langer van een afscheiding van zijn regio van Spanje. Sinds zijn herverkiezing in het najaar van 2012 plaatste hij het thema hoog op de agenda.

Enkele maanden geleden had hij de Catalanen beloofd dat ze zich in 2014 zouden kunnen uitspreken over onafhankelijkheid. Maar een datum had hij nog niet geplakt op de volksraadpleging.

Overlegmolen

Voor die knoop door te hakken wilde Mas overleggen met de andere politieke partijen in Catalonië. De afgelopen dagen draaide de overlegmolen op volle toeren.
De leider van Convergència i Unió (CiU) zat rond de tafel met de leiders van het linksnationalistische ERC, de groene Catalaanse partij ICV en het linksnationalistische CUP.

'We zijn overeengekomen om op 9 november 2014 een referendum te organiseren', liet Mas donderdag na afloop van ultiem overleg weten. 'We komen dus onze belofte na om in 2014 een volksraadpleging te houden.'

Stemhokje

De Catalanen krijgen in het stemhokje twee vragen voorgeschoteld:

- Wil u dat Catalonië een staat wordt?
- Wil u dat Catalonië een onafhankelijke staat wordt?

'We hadden graag gehad dat ook de socialistische PSC zich bij ons initiatief aangesloten had', zei Mas. 'Maarde vier partijen die dit project mee uitwerken hebben een voldoende ruime meerderheid. We moeten dan ook voortgaan op de weg die we uitgestippeld hebben', klonk het.

De PSC is niet de enige politieke partij die zich niet bij het initiatief aansloot. De conservatieve PP, de partij van Spaanse premier Mariano Rajoy, kant zich eveneens tegen een referendum en tegen onafhankelijkheid.

Waarde

De vraag is of de uitslag van het referendum enige juridische waarde heeft. De regering in Madrid verzet zich immers tegen een afscheiding van Catalonië van Spanje. Ze wees er de voorbije maanden herhaaldelijk op dat zoiets in strijd is met de grondwet.


Ook de Europese autoriteiten volgen met argusogen de ontwikkelingen in Spanje. Brussel waarschuwde de Catalanen de voorbije maanden al een paar keer dat ze zich buiten de Europese Unie zetten als ze zich afscheiden. 'Elke nieuwe staat moet opnieuw toetredingsonderhandelingen voeren.'


Schotten

Catalonië is niet de enige regio in Europa die hardop droomt van onafhankelijkheid. De Schotten kunnen zich op 18 september volgend jaar over onafhankelijkheid uitspreken.

Eind vorige maand presenteerde de Schotse premier al zijn blauwdruk voor een onafhankelijk Schotland.
Back to top Go down
 
referendum Catalonië - Référendum en Catalogne
Back to top 
Page 1 of 1
 Similar topics
-
» REFERENDUM ?
» REFERENDUM
» Referendum Lange Wapper
» Kirgizië organiseert referendum
» Referendum Lange Wapper

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Belgische Unie - Union Belge :: BUB :: Europa / Europe-
Jump to: