Interessant artikel van Guy Tegenbos in DS:
Politiek is geen vrije markt
* woensdag 06 mei 2009
*
* Auteur: GUY TEGENBOS
Het is pure kolder.
Dirk Vijnck is een echte liberaal, predikte partijvoorzitter Bart Somers toen hij onlangs de terugkeer van dat kamerlid naar Open VLD aankondigde. Nu blijkt de diepere betekenis van die woorden. Vijnck liet de regels van de vrije markt spelen. Wie biedt het meest?
Bij Open VLD zag hij geen toekomst meer. LDD leek hem die wel te bieden en hij liep over. Open VLD, moegetergd door de vele overlopers naar LDD, zag de kans schoon LDD een loer te draaien, en wist Vijnck te overtuigen om terug te keren, niet omdat ze hem een goed parlementslid vond, maar enkel om LDD een loer te draaien. Ze verleidde hem met beloftes op een verkiesbare plaats of een kabinets- of partijbaan met een parlementaire wedde. Maar dat was niet genoeg, want de teruggekeerde overloper liep kort daarna opnieuw over naar LDD. Bood die nog meer?
Moet Vijnck aan de muur gespijkerd worden? Zonder enige twijfel. Als een politiek mandaat een gewone job zou zijn, zou dat gedrag, zij het met enige moeite, nog aanvaardbaar zijn. Van werkgever veranderen, je terug laten overtuigen door je eerste werkgever en uiteindelijk toch zwichten voor een nog beter aanbod van de nieuwe werkgever, het doet vragen rijzen maar het kan gebeuren.
Maar parlementsleden zijn geen werknemers van een partij, al gedragen sommige partijbonzen zich wel zo. Parlementsleden zijn gekozenen van het volk. En de politiek is geen vrije markt. Gekozenen of kandidaten die zich laten kopen en terugkopen, prostitueren zich politiek, zijn morgen omkoopbaar door anderen, minachten de kiezer en verdienen geen stem. Geen enkele. Zo simpel is dat.
Maar wat met partijen die het spel zo spelen?
De partijen die zo handelen om waardeloze kandidaten van elkaar af te snoepen, verdienen het om te ondergaan wat ze nu ondergaan: rond te lopen met de pek en veren waarmee ze elkaar de voorbije dagen besmeurd hebben. Temeer daar zij weten dat zulke beloftes, zelfs als ze geschreven zijn, waardeloos zijn. Geen rechtbank kan hen dwingen die na te leven. Ze hebben dat geleerd in de dorpspolitiek. En ze verlagen zich tot dat niveau met dit soort afkoopgedrag.
Betekent dit dat partijen nooit 'enig perspectief' mogen geven aan waardevolle kandidaten? Dat nu ook weer niet. Maar dat perspectief moet erin bestaan dat ze de zekerheid geven dat ze goed- en hardwerkende parlementsleden zullen belonen door die bij de volgende verkiezing naar voren te schuiven en aan te prijzen bij de kiezer. Dat doen ze almaar minder.
Als partijen waardeloze kandidaten kunnen verleiden met vetbetaalde kabinets- of partijbanen, bevestigt dit alleen maar dat de partijen te veel overheidsgeld krijgen en dat de regeringspartijen te veel kabinetsbanen krijgen. De partijfinanciering en de kabinetten moeten dringend afgeslankt worden.
Reacties
Op 06 mei 2009 omstreeks 11u44, zei Arno:
Tijd voor een beroepsverbod voor alle politici... Laat maar een nieuwe generatie het eens proberen, slechter kan het niet.
De conclusie van de heer Tegenbos is evident. België is geen democratie, maar een dure particratie, waar de grote partijen alles te zeggen hebben. Maar waarom duurt die noodzakelijke afslanking van het partijapparaat zo lang? De vraag stellen, is ze beantwoorden. Het is alsof vragen aan een arbeider de helft van zijn eigen loon af te staan aan zijn bedrijf.