Voor wie vergeten was waar politiek in de overbodige particratie "VlawalloBru" om draait: een strijd om postjes:
DE STANDAARD
Strijd om posten kan beginnen
zaterdag 20 juni 2009Auteur: Steven Samyn
belga
Hoe ziet de volgende Vlaamse regering eruit? — BRUSSEL - Nu bekend is welke partijen rond de tafel zitten, breekt ook de discussie over de verdeling van de Vlaamse ministerportefeuilles los.
Van onze redacteur
Op de partijhoofdkwartieren wordt met de hand op het hart gezworen dat het nu in de eerste plaats over inhoud gaat. Maar het kransje ministerabelen zit natuurlijk ook - sommigen zeggen zelfs vooral - met de gedachten bij een eventuele ministerportefeuille. De precieze verdeling van de posten ligt nog niet vast. Maar normaal gezien kan CD&V rekenen op vier portefeuilles en het voorzitterschap van het Vlaams Parlement. SP.A en N-VA zouden elk drie ministers krijgen.
Kris Peeters (CD&V) is zeker van een verlengd verblijf als minister-president op het Martelarenplein. De Limburgse lijsttrekker Jo Vandeurzen is ook een certitude, net zoals aftredend minister Hilde Crevits. Wie de vierde Vlaamse CD&V-minister wordt, is minder duidelijk. De naam van de Oost-Vlaamse Joke Schauvliege duikt daarbij regelmatig op. Als de christendemocraten de nieuwe voorzitter van het Vlaams Parlement mogen leveren, staat oudgediende Eric Van Rompuy met stip genoteerd. Zeker omdat hij in 2004 door de komst van Peeters naast een ministerportefeuille greep.
Bij de SP.A komt Frank Vandenbroucke ongetwijfeld terug als viceminister-president en minister van Onderwijs. Hij vormde de voorbije jaren een tandem met Peeters. Naast hem komt meer dan waarschijnlijk Freya Van den Bossche. De Gentse heeft een pak ervaring als federaal minister en zou azen op de portefeuille Cultuur. Over de derde SP.A-portefeuille bestaat minder duidelijkheid. De Limburger Peter Vanvelthoven maakt een grote kans. Al duiken ook de namen op van Kathleen Van Brempt en John Crombez als mogelijke outsiders. Van Brempt trok echter naar de kiezer met een Europees verhaal. Crombez wordt een mooie toekomst voorspeld, maar de plaatsen lijken voorlopig iets te duur voor een nieuwkomer.
N-VA-voorzitter Bart De Wever blijft normaal gezien zijn partij leiden. Daardoor ligt Geert Bourgeois voor de hand als viceminister-president. Hij zetelde al vier en een half jaar in de vorige Vlaamse regering en is daarmee de enige met bestuurservaring. Over de andere twee plaatsen bestaat minder duidelijkheid. Jan Peumans heeft een mooie palmares als fractieleider en zit in de onderhandelingsdelegatie. Andere kanshebbers zijn Kris Van Dijck en Mark Demesmaeker. Wordt er voor een vrouw gekozen, dan komt Helga Stevens in beeld. Zij zou de eerste dove minister kunnen worden.
In al deze scenario's is echter nog geen rekening gehouden met de verplichting dat minstens een lid van de Vlaamse ploeg uit Brussel moet komen. De kans dat de N-VA die levert, is onbestaande. De kans is klein dat de CD&V'er Steven Vanackere terugkeert naar het Vlaamse niveau. Bij de SP.A hebben ze Pascal Smet in huis. De talentrijke Brusselaar is beschikbaar aangezien zijn partij niet betrokken is bij de regeringsonderhandelingen in de hoofdstad.